Ételintolerancia gyermekünknél
Ossza meg ismerőseivel
Ételintolerancia gyermekünknél
Medical Partner Humán Diagnosztikai Laboratórium

 Ételintolerancia gyermekünknél

Mikor az egészségesnek tűnő ételek ártanak....

Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszűntethető.

A FOODTEST gyorsan és hatékonyan kimutatja, mely élelmiszerek okozhatják a problémákat.


A friss gyümölcsök és zöldségek, tej, és a búzafélék egészséges ételek- de vajon valójában jót tesznek gyermeke egészségének? Nem, ha gyermekének ételintoleranciája van.
Az ételintolerancia számos gyermekkori betegséget okozhat, mint például a hiperaktivitás, figyelemhiány, ekcéma, középfülgyulladás vagy az elhízás, ráadásul ezek egyre gyakrabban fordulnak elő.
Bár többnyire vannak gyógyszeres kezelések, azok megkezdése előtt érdemes a betegség lehetséges okait kivizsgálni és ezek közé tartozik az ételintolerancia is.
Az ételintoleráns gyermek immunrendszere az ételt kórokozónak érzékeli és antitestet termel ellene. Az IgG antitestek az étel allergénekkel komplexet alakítanak ki, melyek a szervezet különböző helyein lerakódva gyulladást okoznak és károsítják a szöveteket.
Az IgG antitest termelődést kiváltó ételreakciót ételintoleranciának nevezzük, megkülönböztetve a klasszikus, gyors lefolyású és heves IgE antitestet termelő ételallergiától. Ételallergia esetén a tünetek röviddel az étkezés után, míg ételintolerancia esetén a tünetek jóval később jelentkeznek. A tünetek lassú kialakulása miatt FOODTEST nélkül nehéz meghatározni, hogy mely ételek okozták az intoleranciát.
A gyermekeknél az ételintolerancia és ételallergia tünetei jobban hasonlítanak.

Gyakori tünetek:


• orrfolyás, orrnyálkahártya gyulladás
• kiütések és egyéb bőrproblémák
• ekcéma
• gyomorfájás vagy hányás
• hasmenés
• székrekedés
• alhasi görcs és fájdalom
• általános gyengeség és fáradtság
Gyermekeknél az ételintolerancia előfordulhat ritkán és gyakran fogyasztott ételeknél is. A gyermekkori betegségek megelőzésére, illetve a már meglévő tünetek kiváltó okának megállapítására a FOODTEST ételintolerancia mérés a legalkalmasabb. Az ételintolerancia mérés eredménye alapján kialakítható a megfelelő étrend, mellyel a betegség megszüntethető.


Ételintolerancia és a figyelem hiány

A gyermekek körében igen elterjedt a figyelem hiánnyal járó hiperaktivitás.
Mivel nem létezik laboratóriumi vizsgálat ennek diagnosztizálására, a figyelem hiánnyal küszködő gyermekek élénkítő gyógyszereket kapnak. Ezek a gyógyszerek nem szüntetik meg a betegség okait, csak a tüneteket kezelik.
Sajnálatos módon a napi szinten fogyasztott ételekhez egyre több adalékanyagot adnak és ezek kiválthatják a figyelem hiánnyal járó betegségeket.
Dr. Joseph Egger és kutató kollégái a Müncheni Egyetemen kimutatták az összefüggést a gyermekkori figyelemhiány és az ételintolerancia között. Hetvenhat súlyos figyelem hiányban szenvedő gyermeknél tartottak szigorú hipoallergén diétát négy hétig. Az eredmény megdöbbentően hatásos volt: a gyermekek 82%-ánál a diéta javulást, negyedénél pedig teljes gyógyulást eredményezett, továbbá egyéb betegségeikben is javulás következett be.
Összesen negyvenhat különböző étel okozott allergiás tüneteket. A leggyakoribb tüneteket okozó ételek a következők voltak: szója, tehéntej, búza, szőlő, csokoládé, narancs, tojás és mogyoró. A káposzta, saláta, zeller, karfiol, kacsa tojás nem okoztak tüneteket.
A gyermekek ételintoleranciáját úgynevezett kettős vak kontrollos placebo teszttel bizonyították.
Ez a mérföldkőnek számító tanulmány megmutatta, hogy az ételintolerancia drámaian befolyásolhatja a gyermekek viselkedését. Sajnos a legtöbb jelenlegi kutatás a gyógyszeres kezelésekre fókuszál a vegyszer-, és allergén mentes ételek alkalmazása helyett.

Ekcéma (atópiás dermatitis)

Az ekcéma viszkető piros kiütés, mely a test bármely részén megjelenhet. Számos tanulmány bizonyítja, hogy különösen csecsemőknél és gyermekeknél bizonyos élelmiszerek okozhatnak ekcémát vagy ronthatnak azok állapotán. Minél fiatalabb a gyermek és minél erőteljesebb az ekcéma, annál nagyobb az ételintolerancia valószínűsége. A leggyakoribb ételintoleranciát okozó ételek a tojás, tej, mogyoró félék, búza, szója és a hal.
Egy klinikai tanulmányban 113 súlyos ekcémával küszködő gyermeknél vizsgálták az élelmiszer túlérzékenységet, étkezés utáni reakcióik megfigyelésével. Hatvanhárom gyermeknél volt megfigyelhető reakció:
84%-ban bőrtünetek, 52%-ban emésztőrendszeri tünetek és 32%-ban légzési tünetek jelentkeztek.
A túlérzékeny reakciók 72%-áért a tojás, mogyoró és a tej felelősek. Az eliminációs diéta követése után megszűntek a tünetek és mintegy 40%-uknál 1-2 év után elmúlt a túlérzékenység.

Medical Partner Humán
Diagnosztikai Laboratórium
cím: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
tel: 06 1 424 09 69
email: [email protected]

Értékelés leadásához regisztrálj vagy lépj be.

Értékelés: