HÜVELYGYULLADÁSOK
Ossza meg ismerőseivel
HÜVELYGYULLADÁSOK
Dr.kovács Attila

 

HÜVELYGYULLADÁSOK, FOLYÁSOK MEGELŐZÉSE

A HÜVELY LEGFŐBB VÉDELMÉT AZ EGÉSZSÉGES KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT OTT NAGY SZÁMBAN JELENLÉVŐ LAKTOBACILUSOK JELENTIK, MELYEK TEJSAVAT TERMELNEK ÉS EZÁLTAL A HÜVELY VEGYHATÁSÁT 3,8-4,2 PH KÖZÉ ÁLLÍTJÁK BE. EBBŐL KÖVETKEZIK, HOGY MINDEN OLYAN HATÁS, MELY EZEKET A BAKTÉRIUMOKAT KÁROSÍTJA A FERTŐZÉST ELŐSEGÍTI.
--ANTIBIOTIKUM SZEDÉS
--TÚL GYAKORI (HETI 2 FELETTI) HÜVELYÖBLÍTÉS
--RENDSZERES ÜLŐFÜRDŐZÉS
--GYAKORI VÍZI SPORT
--FERTŐTLENÍTŐ SZEREK TÚLZOTT HASZNÁLATA (WC, FÜRDŐKÁD, TÖRÜLKÖZŐ, FEHÉRNEMŰ STB.)
A FÜRDÉST, KÜLÖNÖSEN HABFÜRDŐVEL LEHETŐLEG KERÜLJE, INKÁBB TUSOLJON, DE A HÜVELYT NE TUSOLJA KI!
HA IGÉNYLI AZ IRRIGÁLÁST--ERRE LEGJOBB A FLORAGYN OLDAT--.MAXIMUM HETI 2-SZER TEGYE ÉS ILYENKOR HASZNÁLJON GYNOFLOR(RECEPT KÖTELES), VAGY FLORAGYN (NEM RECEPT KÖTELES) HÜVELYTABLETTÁT!
ANTIBIOTIKUMOT SZEDŐKNEK, VÍZI SPORTOT ŰZŐKNEK, VISSZATÉRŐ HÜVELYI FOLYÁSSAL, GYULLADÁSSAL BAJLÓDÓKNAK, RENDSZERES HASZNÁLATUK JAVASOLT. 6-12 NAPOS KÚRA UTÁN 7-10 NAPONTA 1 HÜVELYTABLETTA AJÁNLOTT. MEGELŐZÉSRE IGEN HATÁSOSAK.AZ INTIM TÁJÉKRA HASZNÁLT TÖRÜLKÖZŐT HÜVELYGYULLADÁSOK KEZELÉSE ALATT NAPONTA, EGYÉBKÉNT IS GYAKRAN CSERÉLJE, VAGY HASZNÁLJON ERRE A CÉLRA PAPÍRTÖRÖLKÖZŐT! A TÖRLÉS IRÁNYA MINDIG ELŐRÖL HÁTRAFELÉ IRÁNYULJON! A FEHÉRNEMŰT ÉS TÖRÖLKÖZŐKET NE FERTŐTLENÍTSE, HANEM VASALJA! KERÜLJE A TÚLZOTT ÉDESSÉG FOGYASZTÁST KÜLÖNÖSEN, HA GOMBÁS HÜVELYGYULLADÁSRA VAN HAJLAMA!MINDENT TEGYEN MEG, HOGY A HÜVELY MEGFELELŐEN SZELLŐZZÖN!
--NE ALUDJON BUGYIBAN!
--NE HORDJON MŰSZÁLAS FEHÉRNEMŰT!
--KERÜLJE A SZOROS NADRÁGOK TARTÓS VISELÉSÉT!
--VISSZATÉRŐ PANASZOK ESETÉN LEGALÁBB ÁTMENETILEG HAGYJA MEGNŐNI A FANSZŐRZETÉT!
.MIUTÁN A GOMBA NAGYON KEDVELI A NEDVESSÉGET, NE MOSAKODJON ALULRÓL NAPONTA TÖBBSZÖR, HA VISZKETÉST ÉREZ! ILYENKOR SZAPPANOS-VIZES LEMOSÁS HELYETT VÉGEZZEN 20 %-OS BORAX-GLYCERINNEL VALÓ KÜLSŐ LETÖRLÉST (NEM RECEPT KÖTELES)
VISSZATÉRŐ GOMBÁS HÜVELYGYULLADÁS SOKSZOR A SZERVEZET ELLENÁLLÓ KÉPESSÉGÉNEK A CSÖKKENÉSÉT IS TÜKRÖZI, EZÉRT AJÁNLOTT VITAMINOK ( SUPRADYN, AKTIVAL, CENTRUM, MULTIVITAMIN 25 STB) SZEDÉSE, HASZNOS LEHET ALOE VERA GÉL KÚRA ( 1 LITER, NAPI 2-3 EVŐKANÁLLAL), VAGY AKÁR ISPRINOSIN SZEDÉSE IS( RECEPTKÖTELES, 3X2 5 NAPIG , 4 HETENTE 1-1- KÚRA, ÖSSZESEN 3-SZOR), VAGY NUTRILITE NAPONTA VITAMIN.
TERHESSÉG ALATT, SZTEROID GYÓGYSZER SZEDÉSEKOR FENTIEK FOKOZOTT BETARTÁSA SZINTÉN JAVASOLT, MERT EZEK AZ ÁLLAPOTOK IS HAJLAMOSÍTANAK GOMBÁS HÜVELYGYULLADÁSRA.
A HÜVELYI SAVAS KÖZEGET SEMLEGESÍTŐ MAGAS PH ÉRTÉKŰ SZAPPANOKAT, TUSFÜRDŐKET KERÜLJE! HASZNÁLJON 3,8 ÉS 4,2 PH ÉRTÉK KÖZÖTTI INTIM SZAPPANOKAT! VIGYÁZAT IGEN SOK INTIM SZAPPAN FELIRATÚ TERMÉK PH-JA A KÍVÁNATOSNÁL JÓVAL MAGASABB, AJÁNLOTT ÉS BEVÁLT A SÁBA INTIM SZAPPAN.
HA HÜVELYÖBLÍTÉST VÉGEZ, MINDIG FERTŐTLENÍTSE AZ ESZKÖZT 10 PERCIG NEOMAGNOLOS OLDALTBAN, VAGY ZUBOGÓ FORRÓ VÍZBEN, AJÁNLOTT AZ INTIM ZUHANY MERT A CSÖVE ÁTLÁTSZÓ ÉS LÁTHATÓ, HA BEPENÉSZEDIK.
A MENSES GYENGE VÉRZÉSSEL JÁRÓ NAPJAIBAN KERÜLJE A TAMPONT, VAGY CSAK ERRE SZOLGÁLÓ KISEBB MÉRETŰT HASZNÁLJON, MERT TÚLZOTTAN KISZÁRÍTJA A HÜVELYT!
HAJLAMOSÍT A HÜVELYGYULLADÁSRA A MESTERSÉGES, VAGY TERMÉSZETES MENOPAUSA( VÉRZÉS ELMARADÁSA), A TARTÓS VÉREZGETÉS, A TÚL GYAKORI NEMI AKTUS ( AKÁR ÓVSZERREL, AKÁR ANÉLKÜL), A TÚL SZÁRAZ HÜVELY.UTÓBBI ESETBEN KÖZÖSÜLÉSKOR HASZNÁLJON BARTHOLINE, VAGY EGYÉBB SIKOSÍTÓ KRÉMET.( AZ ÓVSZERT NEM KÁROSÍTJA).ILYENKOR JAVASOLT A KAMILLÁS ÜLŐFÜRDŐ ELHAGYÁSA, HA EDDIG SZOKÁSBAN VOLT, VALAMINT SZÓBA JÖN LOKÁLIS, ESETLEG TABLETTÁS HORMON KEZELÉS, FŐLEG VÁLTOZÓ KOR UTÁN.:OVESTIN( NEM RECEPT KÖTELES ), ORTHO-GYNEST D ( RECEPTKÖTELES)
HA BÁRMILYEN HÜVELYGYULLADÁS MIATT HELYI, VAGY TABLETTÁS-KAPSZULÁS KEZELÉST KAPOTT ANNAK BEFEJEZÉSE UTÁN 6-12 NAPOS GYNOFLOR, VAGY FLORAGYN KÚRA CSÖKKENTI A KIÚJULÁS LEHETŐSÉGÉT. VISSZATÉRŐ FERTŐZÉSEK ESETÉN MINDIG GONDOLJON A PARTNER KIVIZSGÁLTATÁSÁRA IS, MERT A FÉRFIAK GYAKRAN CSAK TOVÁBBADJÁK, DE NEM ÉSZLELIK A BAJT.
KERÜLJE A TÚLZSÚFOLT USZODÁKAT, STRANDOKAT, LEHETŐLEG FESZÍTETT VÍZTÜKRŰ, NEM TÚL MELEG VIZŰ, KELLŐEN KLÓROZOTT USZODÁT VÁLASSZON, AHOL GYAKRAN CSERÉLIK A VIZET! NE ÜLJÖN MELEG VIZÜ KISMEDENCÉBE, ÜCSÖRGŐBE! NE HASZNÁLJON SE CANESTENES SE EGYÉB HÜVELYTAMPONT FÜRDÉSKOR, DE AZONNAL ÖLTÖZZÖN ÁT SZÁRAZ RUHÁBA FÜRDÉS UTÁN! NEM OPTIMÁLIS KÖRÜLMÉNYEK ( TÚLZSÚFOLTSÁG STB) ESETÉN VÉGEZZEN HÜVELYÖBLÍTÉST ,MAJD HELYEZZEN FEL 1 GYNOLFOR, VAGY FLORAGYN HÜVELYTABLETTÁT!
WC HASZNÁLATAKOR HASZNÁLAT ELŐTT HÚZZA LE A WC-T, TERÍTSE LE A DESZKÁT, MAJD NYUGODTAN ÜLJÖN RÁ!
HA FÖLÉ GUGGOL A SZEMÉREM TÁJÉK SOKKAL JOBBAN FELTÁRUL. A WC-N A FERTŐZÉST NEM A FELFRECCSENÉS HANEM A WC FELETTI BAKTÉRIUM FELHŐ HÜVELYBE JUTÁSA OKOZZA.
HA 1 ÉVEN BELÜL TÖBB MINT 4 GOMBÁS HÜVELYGYULLADÁSA VOLT EZT BESZÉLJE MEG NŐGYÓGYÁSZÁVAL MERT ENNEK SPECIÁLIS ELHÚZÓDÓ TABLETTÁS , VAGY KAPSZULÁS KEZELÉS A GYÓGYMÓDJA : ORUNGAL, DIFLUCAN, MYCOSYST-GYNO ( RECEPT KÖTELESEK).
HA KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ HÜVELYGYULLADÁSAI, FOLYÁSAI VOLTAK EREDMÉNYTELEN KEZELÉS ESETÉN SZÓBA JÖHET A HÜVELY VACCINÁLÁSA : GYNEVAC ( RECEPTKÖTELES).
HA HÜVELYI DISZKOMFORT ÉRZÉSE VAN, VAGYIS ÚGY ÉRZI, EBBŐL LEHET, HOGY GYULLADÁS, FOLYÁS LESZ AKKOR NE ÉLJEN NEMI ÉLETET!
HA A HÜVELYVÁLADÉKNAK HAL SZERÜ SZAGA VAN, VAGY VIZELÉSKOR CSÍPŐ ÉRZÉST ÉREZ ANÉLKÜL, HOGY GYAKRABBAN KÉNE VIZELNIE, EZ IS LEHET HÜVELYGYULLADÁS JELE, FORDULJON NŐGYÓGYÁSZHOZ!

DR KOVÁCS ATTILA

Magánrendelő: 350-17-81   Kelen kórház: 205-0-205 

Kék Lagúna Egészségközpont: 430-21-88
 

Értékelés leadásához regisztrálj vagy lépj be.

Értékelés: