A reménytelen esetek , Best-Work
Ossza meg ismerőseivel
A reménytelen esetek , Best-Work
A reménytelen esetek , Best-Work

2012. május 17. Lázár Gergely- meghívott előadó, Best-Work

Mióta elkezdtem segítőként tevékenykedni, elég sok emberrel dolgoztam már együtt. Voltak nehezebb, voltak könnyebb esetek is. Azonban volt egy csoport, akikkel rendszeresen nem tudtam mit kezdeni. Hosszú ideig bűntudatom is volt miattuk, mert azt éltem meg, hogy biztos valamit én csinálok rosszul.

Egyedül

Mikor rájöttem a megoldásra, egyszerűbb volt, mint gondoltam. Ezek az emberek nem akartak megváltozni. Ha még inkább konkretizálok, nem akarták felvállalni azokat a kellemetlen érzéseket és cselekedeteket, amikre szükségük lett volna a fejlődéshez. Elneveztem hát őket rinyagépeknek és leírtam 10 fő jellegzetességet, amiről ma már egyből ki tudom szúrni, ha találkozok velük, így nem kell felesleges energiákat szánnom rájuk.

1. "Bezzeg nekik jól megy." Mindig van egy embercsoport, akik ő szerintük szerencsésebbek, és akikre általában irigyek.

2. "Nincsenek meg a képességeim." Mindig találnak rá magyarázatot, hogy az adott területen, miért nem képesek eredményt elérni (mert, aki keres, az ugye, előbb-utóbb talál...).

3. "Ugye, hogy igazam van?" A rinyagépek, nem azért rinyálnak neked, mert tanácsot kérnek, hanem azért, hogy megerősítést kapjanak a negatív hiedelmeikhez. Ehhez bőven elég az is, ha sajnálod őket, nem kell azt mondanod, hogy igazuk van.

4. "Igen, mindenről én tehetek." Ha kritizálsz egy rinyagépet, megesik, hogy azt mondják, "igen, mindenről én tehetek, totál hülye vagyok". Ez a mondat nem azt jelenti, hogy felelősséget vállalnak magukért, hanem, arra szolgál, hogy felmentsék magukat a felelősség alól, mert, hát, ha tök hülye vagyok, akkor úgysem tudnám másképp csinálni...

5. "De én már annyit tettem érte!" A rinyagépek gyakran állnak elő azzal, hogy ők már iszonyatos energiákat fektettek valamibe és még sincs eredménye. Itt két dologra érdemes gondolni. 1. Hazudnak, mert felületes energiákat fektettek abba a dologba. 2. Direkt arra keresik a jeleket, hogy mit nem végeznek tökéletesen (ahogy egyébként sem lehetne végezni azt az adott tevékenységet), hiszen utána mást ki tudnak érzelmileg használni azzal, hogy emiatt tovább rinyálhassanak.

6. "2012-ben világvége van." Tök mindegy milyen megoldási javaslatot adsz, mert, ha még sarokba is szorítod őket, előbb-utóbb eljuttok oda, hogy 2012-ben világvége van, és akkor már úgy sincs értelme változtatni.

7. "De, hát én nem hiszek benne, hogy sikerülhet." A rinyagépek általában csodapirulára várnak, ami hirtelen hitet ad nekik, hogy képesek valamire, tehát lényegében pont fordítva látják az egészet, mert először kéne belemenniük a félelmekbe, és azután jelenhetne meg a hit.

8. "Én ehhez gyenge vagyok." A rinyagépek általában azt hazudják, hogy gyengék, miközben nem veszik észre, hogy a szó, amit gyengeségként hívnak, valójában azt jelenti, hogy gyávaság.

9. "Én csak jót akartam neki." A rinyagépek gyakran szeretik magukat néhány jó-cselekedetük miatt piedesztálra emelni, hiszen, így mégis azt mondhatják: "Hát igen, azért jó ember vagyok, ez az egész csak a szemét világ műve!"

10. "Ugye meghallgatsz?" Egy rinyagép nem kérdezi meg, meghallgatod e, hogy elmondhatja e a baját, hanem lendületből rád borítja a szennyesét, ha erre nem adsz lehetőséget, akkor pedig általában megsértődik és megharagszik rád.

+1: Mikor már rég kiderült, hogy egy adott dolgot másképp kéne csinálni, annyira makacsok, hogy még akkor sem akarják meglátni a fától az erdőt, mikor a fát már régen kivágták.

Fontos megemlíteni, hogy rinyagépekből is többféle van. Léteznek "hisztis lányok" (extrovertált személyiség), akik akár hosszadalmasan, esszéisztikus értelmezésekbe belegabalyodva, hangosan taglalják neked, miért is megoldhatatlan az életük. Léteznek "szomorú szamurájok" (introvertált személyiség), akik csöndesen önmagukat marcangolva, rád haragudva, őrlik magukat. Léteznek "okos tojások", ezek azok a rinyagépek közé tartoznak, akik szuperszonikus intellektuális elméleteket alkotnak arról, hogyan lehet például úgy megváltozni, hogy az komolyabb fáradtságot és energia befektetést ne igényeljen. Természetesen a sort még lehetne folytatni, mert a rinyálás ezerféle formában megjelenhet.

Nyilván feltehetnéd a kérdést magadban, hogy, hát persze, akinek nem sikerülnek a dolgai, mi mást tudna csinálni, mint negatívan viselkedni. Való igaz. De nagy különbség van a tanácstalanság és a rinyálás között. Találkoztam már tanácstalan emberekkel, akik pár alkalom után megcsinálták azokat a dolgokat, amikben megegyeztünk és jelentős előrelépést tapasztaltak az életükben.

Egy tanácstalan ember, tanácsot kér. Kifejezi a tanácstalanságát, esetleg kétségbeesését, frusztrációját, de lehet rajta látni a valódi fáradtságot, ami abból ered, hogy már rengeteg féleképpen megpróbált valamit, és ennek ellenére sem sikerül eredményt elérnie, és elbizonytalanodott. Ebben kéri a megerősítést, illetve egy külső szemet, aki láthatja az ő életét egy másik irányból is megvilágítva. De tudja, hogy a lépéseket abban a pillanatban meg fogja tenni, amint tisztán látja, hogy mit kellene tennie.

A rinyáló ember manipulál. Nem lehet rajta látni valódi fáradtságot, csupán erőltetettséget, ami abból ered, hogy igyekszik magát alul rendeltnek mutatni, amivel kivívhatja mások sajnálatát. Ő is bizonytalan, de fele annyi tapasztalata sincs egy adott területen, mint a tanácstalan embernek, mivel fele annyi megoldási lehetőséget próbált ki. Még, ha tisztán is tudja, hogy mit kéne tennie (hogy többet kéne tanulnia, mernie kéne konfrontálódni, meg kéne tanulnia akár a szüleit kerek egészként látnia és nem terrorizáló vagy istenítendő szoborként, mernie kéne munkahelyet váltani, stb.), nem fogja megtenni. Már csak azért sem, mert akkor azt is be kellene ismernie saját maga számára, hogy nem volt igaza. És sok esetben ehhez már túl makacs és büszke.

Megjelent cikkeink teljes listáját megtalálja a :

http://www.pszichologuskepzo.hu/cikkek.html

 

Értékelés leadásához regisztrálj vagy lépj be.

Értékelés: