Visszértágulat a hivatalos orvoslás szemszögéből
Ossza meg ismerőseivel
Visszértágulat a hivatalos orvoslás szemszögéből
Dr. Kacsó Kornélia- Meggyógyulsz.com Egészségközpont

Visszértágulat a hivatalos orvoslás szemszögéből
Alapja, oka, megoldása, megelőzése

A visszér hálózat - a nevéből is adódik - az a gyűjtő eres rendszer, amely a szív jobb felébe érkezik. Ebből következik az ő speciális funkciója, amelyről azt kell tudnunk, hogy a gravitációs erővel ellentétes irányban (lentről felfelé a szív irányába) szállítja a vért. Ezt a funkciót a véna billentyűk rendszere segíti. Ezek egészséges állapotban a szintről szintre felfelé áramló vénás vér visszafolyását akadályozzák meg és ez által a véroszlop súlyának csökkentését és feszítő erejének, nyomásának elosztását is megvalósítják. Felületi és mélyvénás hálózatból állnak. Sajnos, emiatt külön - külön felületi és mélyvénás megbetegedések is kialakulhatnak.
A visszeresség örökölhető, de kialakulhat hajlamosító té-nyezők /mozgáshiányos- álló testhelyzettel járó- foglalkozások: fodrászat, műtéti szakasszisztens, gyártó soron dolgozók; tartós fizikai megterhelés; elhízás; nőknél a terhesség vagy fogamzásgátlók szedése hatására is.
A visszértágulat a megjelenési formájától, az elhelyezkedé-sétől, a kiterjedésétől és a fennállás időtartamától függően az esztétikai problémáktól kezdve a súlyos egészségkárosodást is előidéző krónikus vénás elégtelenség végstádiumához, a lábszárfekély kialakulásához vezethet.
Kezelési lehetőségeit, a gyógyítási módszereket az elválto-zás mértéke határozza. Például a bőrvéna tágulatok (pókhálószerű bőrvéna rajzolatok) megszűntetésére az injekciós kezelés a legalkalmasabb. Természetesen ez egy folyamat és nem azonnal az injekció beadása után következik be a gyógyulás. A kezelést annak időtartama alatt és azt követően a teljes gyógyulásig kompressziós kezeléssel (rugalmas pólya vagy erre a célra kifejlesztett harisnya viselése) szükséges kiegészíteni.
A vénabillentyű - elégtelenségen alapuló törzsvéna tágulatok formájában megjelenő visszeresség gyógyításában a vezető szerep a műtéti beavatkozásé. A vénás vér áramlása a mélyvénák felé terelődik. Természetesen a műtét után a teljes gyógyulásig a kompressziós kezelés (harisnya, pólya) kötelező.
Olyan gyógyszeres kezelés, amelytől a visszeresség megszűnne, nem létezik.
A vénás keringést serkentő gyógyszerek mind a vénás nyomás fokozódás és pangáskövetkezményeit enyhítik, de a morfológiai elváltozást, vagyis a már meglévő visszértágulatot nem tűntetik el.
Ezért legnagyobb jelentősége a megelőzésnek van!
Teendők konkrétan:
1. A hajlamosító tényezők kiiktatása ( álló, fizikai mun-ka esetén kompressziós kötés, harisnya állandó használata)
2. Rendszeres mozgás (legalább séta, lépcsőzés)
3. Keringést javító krémek használata megbetegedésre való hajlam esetén
Ha mégis kialakult egy akut betegség, ez döntő többségben gyulladásos eredetű. Kimenetele mindig attól függ, hogy felületi vagy mélyvénás rendszerben alakult-e ki.
A felületi vénarendszeren kialakult gyulladásos vissz-értágulat tünetei: vörös, fájdalmas, duzzadt, vizenyős, meleg tapintású. Bizonyos szakaszra lokalizálódik. Kezelésére gyulladáscsökkentők, vénás keringést javító gyógyszerek, helyileg hűtés alkalmazható. Rugalmas pólyával kell járnia a páciensnek. Az ágynyugalom, felpolcolás kifejezetten káros, mert az a vénás pangás fokozódását segíti elő. Megfelelő kezeléssel 7-10 nap alatt gyógyul.


A mélyvénák akut elzáródása – vagyis a mélyvénás trombózis súlyos megbetegedés! Szövődményeként tü-dőembólia keletkezhet, amely halálos kimenetelű is lehet. A jellemző klinikai kép: hatalmasra duzzadt, sápadt vagy ké-kes színű fájdalmas végtag, fénylő, feszülő bőr, fokozatosan kialakuló érzés- és mozgászavar. Kezelésének lényege meg-állítani a további alvadékképződést a már kialakult véralvadék feloldása vagy eltávolítása által. Ez mindenképp szigorúan orvosi feladat. A gyógymódot kompressziós keze-léssel és fokozatosan növelt mennyiségű, de korai mozgással kell kiegészíteni. Az elégtelenül vagy nem kezelt akut mélyvénás trombózisok krónikus mélyvéna elzáródáshoz vezetnek, amely sok esetben gyógy hajlamot nem mutató nem mutató lábszárfekély kialakulásához vezetnek.
Mindezek elkerülése érdekében a megelőzés jelentősége óriási, a cikk ezért íródott.
 

Kérem, kedves Olvasóm, vigyázzon magára!

Szerző: Dr. Kacsó Kornélia

 


 

Értékelés leadásához regisztrálj vagy lépj be.

Értékelés: