Még egy érv a vörösbor fogyasztás mellett
Ossza meg ismerőseivel
Még egy érv a vörösbor fogyasztás mellett
Diétázunk.hu
Még egy érv a vörösbor fogyasztás mellett

Egy újabb érv ami a vörösbor mellett szól: Nem csak a hosszú élet titka, vagy a szív- és érrendszeri, illetve neurológiai betegségektől védő csodaszer, a vörösbor fogyasztása étkezés közben és után segíti a megtapadó baktériumok leöblítését a fogakról, jelentik az olasz Paviai Egyetem kutatói.


Gabriella Gazzani professzor és munkatársai a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodás gátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól. A borokból az úgynevezett vákuum-koncentráció technikával vonták ki az alkoholt. Ezek után Streptococcus mutans baktériumokból készítettek tenyészeteket. A táplálékok cukortartalmán élő, zománckárosodást okozó baktérium előszeretettel keveredik laboratóriumban a nyállal, és könnyen megtapad a nyállal bevont kihúzott fogakon, valamint a nyállal bevont kalcium-kerámia gyöngyökön. Az alkoholmentes vörösbor azonban megakadályozta a baktériumokat a kitapadástól.

Következő lépésként a kutatók meghatározták, hogy a vörösbor fogvédő hatásáért a proantocianidinek, a korábban antioxidáns hatásukról ismert természetes flavonoidok a felelősek. A vegyület számos ehető növényben, így az almában, a fahéjban, a kókuszban és a teában is megtalálható. A kutatók szerint a proantocianidineket ki lehet vonni a borból, és önállóan is tanulmányozhatók lesznek a száj egészségére gyakorolt hatásaik. Fogászati szempontból ugyanis szerencsésebb a vörösbor megfelelő komponenseit izolálni, ugyanis a borban található savak és cukrok még elő is segíthetik a fogszuvasodást.

A kanadai Quebecben található Laval Egyetem kutatói a vörösborban található polifenolokról derítették ki, hogy segítik az ínyben a bakteriális fertőzésre kialakuló immunválasz szabályozását.

Diétázunk.hu csapata

Vélemények (7)
Waller Csaba: Imádom a kutatásokat! és a pálinka? állítólag az ereket tisztítja és a szívnak is jót tesz. Erről mi van?:)
Waller Csaba: Amúgy sok fejlesztés lesz még jövő hét végén csak súgtam:))) ugye JR? :))
Diétázunk.hu: :) lesz a pálinkáról is .......... de mindent csak szépen sorjában ;) :D különben is, az alkohol fogyasztása is csak mértékkel ajánlott! ;)
Waller Csaba: Igen én nem is tudom meginni a páleszt:) maradunk a vörösbornál:)
Diétázunk.hu: :) alkalmanként jó a pálesz, de ha az egészségügyi pozitívumokat nézzük a vörösbor előnyösebb! .. és én jobban is szeretem :P :) hehe
Waller Csaba: hm ez jó választás volt! :)))

Értékelés leadásához regisztrálj vagy lépj be.

Értékelés: