Az emésztés és a bélflóra
Ossza meg ismerőseivel
Az emésztés és a bélflóra
Progastro Probiotikumok

A bélflóra és az emésztés

A bélflóra igen fontos és sokrétű szerepet játszik a bejutott táplálék emésztésében és a tápanyagok felszívódásában. Emésztési zavarra utaló panaszok pl. puffadás, hasi görcsök, hasmenés okának kiderítésénél gondolni kell a bélflóra egyensúlyának zavarára is.
Az emberi emésztés a táplálék bizonyos alkotóelemeit nem képes feldolgozni a bélflóra baktériumainak segítsége nélkül. Ilyenek pl.: a keményítő, élelmi rostok, bizonyos szénhidrátok. Más esetekben valamilyen hiba miatt (laktóz érzékenység- a laktáz enzim hiánya) maradnak emésztetlen anyagok a bélben, amit szintén a bélbaktériumaink bontanak le. A szénhidrátok a bakteriális lebontás során rövid szénláncú zsírsavakká alakulnak, melyek igen fontos energiaforrásként szolgálnak a bélhámsejtek, a máj és az izmok számára. Bélbaktériumaink szerepet játszanak a táplálékban található bizonyos fehérjék lebontásában is (pl.: kollagén, elasztin). Igen fontos szerepet játszik a bélflóra a zsírok és nyomelemek (vas, kálcium, magnézium), valamint a vitaminok (pl.: K-vitamin) felszívódásában.
További érdekesség, hogy a bélflóra maga is képes vitaminok szintézisére (előállítására), mint pl.: folsav, biotin (B7-vitamin vagy más néven H-vitamin), K-vitamin.

Az emésztési zavarok és a bélflóra

A hasmenés és a bélflóra

A különböző eredetű hasmenések létrejöttében és a panaszok kialakulásában a bélflóra változásainak, károsodásának jelentős szerepe van. A jótékony baktériumok számának csökkenése és bizonyos „rossz” baktériumok vagy egyéb kórokozók túlsúlyba kerülése megváltoztatja a bélben zajló anyagcsere folyamatokat (erjedés, rothadás). Ennek következménye a fokozott gázképződés és az irritáló anyagok keletkezése, melyek aztán „bélizgalmat-irritációt” okozva hasmenéshez vezetnek.
Fertőző eredetű hasmenések. Ezeket vírusok, baktériumok okozzák, egzotikus országokban egyéb kórokozók is veszélyezteti az odautazókat.
Antibiotikum okozta hasmenés: mellékhatásként a bélben lévő jótékony baktériumok is pusztulhatnak, és egyes káros baktériumok elszaporodhatnak. Ennek következtében a bélben megváltoznak az anyagcsere folyamatok, sőt akár úgynevezett álhártyás bélgyulladás is kialakulhat. A vezető tünetek a puffadás és a hasmenés. A jótékony baktériumok segíthetnek a tünetek kialakulásának megelőzésében, illetve enyhítésében
Ételallergia, ételintolerancia esetén a bél immunsejtjeinek kóros reakciója, a bélben történő anyagcsere változások okozzák a panaszokat. Ezekben az esetekben is kimutatható a bélflóra egyensúlyának megbomlása.
Szokatlan ételek okozta hasmenések. Egyéni érzékenységtől függően hasmenést kaphatunk olyan ételektől, melyek szokatlan fűszereket, természetes toxinokat (tengeri halak) tartalmaznak. Ezekben az esetekben is felborulhat a bélflóra egyensúlya.

A székrekedés és a bélflóra

Szorulásos panaszok a mai életvitel mellett gyakran észlelhetőek. A belek megfelelő mozgásához, a széklet normál „áthaladási” idejéhez több tényezőre is szükség van: megfelelő táplálkozásra, elegendő folyadékra, mozgásra, a bélrendszer izomzatának és beidegzésének összehangolt működésére, valamint egészséges bélflórára.

A velünk élő jótékony baktériumok sok más mellett savas anyagokat (pl.:laktát,acetát) is termelnek, így biztosítják azt a kémhatást, mely az emésztési, felszívódási folyamatokhoz szükséges, beleértve a bél megfelelő mozgását és a megfelelő áthaladási idő biztosítását.

A bakteriális flóra összetétele az emésztőrendszer különböző szakaszaiban eltér egymástól. Másféle jótékony baktériumok vannak a szájüregben, más a gyomorban, más az összetétele vékonybél és szintén más a vastagbél flórájának. A bélbaktériumok által termelt anyagoknak fontos hatása van a bélmozgásra és székletürítésre.

A bélflóra rendezésének hatását a szorulásos tünetekre több klinikai vizsgálatban is tanulmányozták, ahol a hagyományos kezeléseket kombinált (többféle jótékony baktériumot tartalmazó) probiotikumokkal egészítették ki, és a székürítés számának növekedését, a hasi panaszok csökkenését találták.

Mindezek azt jelentik, hogy szorulás esetén a testi, lelki okok tisztázása és kezelése mellett az egészséges bélflóra fenntartásáról sem szabad megfeledkezni.

A ProGastro 825 használata elősegíti a bélflóra egyensúlyának megtartását, az immunrendszer kiegyensúlyozott működését.

Értékelés leadásához regisztrálj vagy lépj be.

Értékelés: