Búzafűlé ismertető
Ossza meg ismerőseivel
Búzafűlé ismertető

A búzafű pár napos hajtásait learatva, és azt préselve nyerjük ki a búzafű levét. Préselése azért szükséges, mert még a zöld búzafüvet az állatok gyomra meg tudja emészteni (növényi rostjait), addig az emberi gyomor erre képtelen.
A búzafűlé egészséges alapanyagok tárházát tartalmazza (klorofill, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, enzimek). Így, összegzi a gyógynövények egyedi tulajdonságait és emellett növelik egymás jótékony hatását.
Néhány fogyasztó otthon neveli és készíti el mindennapi búzafű levét, de a XXI. századi életforma miatt már egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző feldolgozott termékek.

A búzafűlé története
A búzafű gyógyító tulajdonságának története több mint 5000 éves múlttal rendelkezik. Egyes állítások szerint az ókori Egyiptom lakói „Isis ajándékaként” nevezték a Nílus partján növekvő zöld füvet, amelynek fogyasztásától immunrendszerük átlagon felülivé erősödött.
Írásos emlékek az Ótestamentumban található Dániel könyvéből származnak, mely Nebuchadnezzar királyt (Kr.e.: 630-562) említi, aki 7 évig fűféléket fogyasztva nyerte vissza mentális tisztaságát és testi erejét.
Emellett bizonyítékok támasztják alá, hogy a nyugati világ népei (maják, inkák, aztékok) és a Kárpát-medence lakosai is előszeretettel egészítették ki étkezésüket a búzafűvel.
A középkor idején a fűfélék, így a búzafű is háttérbe szorult. Jelentőségét „csak” a XX. századra nyerte vissza, mégpedig Edmund Bordeaux Szekely révén, aki lefordította Dániel könyvét, így hozzájutott az egészséges táplálkozás alapjaihoz. („The Essene Gospel of Peace”) – 1900-as évek eleje - címen kiadta saját könyvét, melyben kifejtette a zöld növények fogyasztásának fontosságát.

Könyvének fő tanítási szándéka:
Az első könyv fő tanítása: Ne öld meg az ételt főzéssel. A negyedik könyv fő tanítása: minden fű jó az embernek, de a búzafű a legjobb az ember számára.”
Ezt az elképzelést folytatva Dr Charles F. Schnabel amerikai agrárkémikus már kutatásokkal bizonyította a búzafű hatását. Egy haldokló tyúkot táplált a hajtásnak indult búzafűvel, amely nemhogy felépült betegségéből, de sokkal több tojást is rakott „egészséges társainál”. Az eredményeken felbátorodva termeszteni kezdte a búzafüvet, és szárított formában családjával, szomszédjaival diéta mellett fogyasztatta. Az elkövetkező években Schnabel újabb kísérleteket végzett tyúkokon, hasonló eredményeket elérve, mivel a tojt tojások száma a duplájára nőtt. Ez követően reklámozni kezdte „felfedezését”, hogy bevezesse a malomiparba, a gyógyszer-, vegyiparba illetve az élelmiszeriparba. Promóciójára két nagy cég figyelt fel, a Quaker Oats és az American Diareis Inc., akik befektettek egy tágabb fejlesztésbe, hogy áruba bocsássák a búzafüvet, mint terméket az emberek és állatok számára. Végeredményként a ’40-es évekre a búzafüvet már szárítva dobozokban, tárolóedényekben árulták Amerika és Kanada szerte, mint One a day multivitamin.

Bár Schnabel kutatásai alátámasztották a búzafűlé jótékony hatását az immunrendszerre, de az „igazi” áttörést Ann Wigmore ért el. Több problémás betegségben szenvedett (ízületi gyulladás, migrén és vastagbélrák), mikor megismerkedett a búzafűlével. Folyamatos fogyasztásának köszönhetően ezek a panaszok enyhültek, majd megszűntek. Ezeken az alapokon felbátorodva 1963-ban megalapította a Hippokratész Egészség Intézetet , ahol már a búzafűnek a préselt levét fogyasztották daganatos betegek – sikerrel! A különböző sikereinek köszönhetően 1971-ben a Nobel alapítványtól kitüntetést kapott a sejtek, és a szövetek helyreállítása, és megfiatalítása terén. Kitartó munkásságának köszönhetően világszerte megismerték a búzafüvet – és a búzafűlevet – a gyógyulni-, és a betegségeket megelőzni akarók.

A búzafűlé fogyasztása
A learatott búzafüvet mindenképpen préselve – legalább is a levét kinyerve – kell fogyasztani, mivel a növényi rostok az emberi gyomor számára megemészthetetlenek.
Napi dózisok:
A fogyasztók napi dózisa préselve 4-8 evőkanál, de a feldolgozott búzafüveket más-más mennyiségben fogyaszthatjuk.
Pl.:
 Por vagy tabletta kiszerelésben napi 1 tabletta az ajánlatos.
 Folyadék állagú kiszerelésben kb. 30 ml-t javasolnak.
A feldolgozott búzafű és búzafűlé az előírt dózisokban, mennyiségben fogyasztandók.
Terapeutás-, és komolyabb betegségek esetén a dózisok megnövelhetőek akár a duplájára vagy a négyszeresére, amit üres gyomorra, és étkezés előtt kell elfogyasztani. (Méregtelenítés és diétaidején a magasabb adagolás miatt egyesek émelygést, hányingert éreznek.)
Egészséggel kapcsolatos állítások:
A búzafűlé bevitelét követő jótékony hatások:
 megerősíti az emésztő rendszert
 megelőzi a daganatot, cukorbetegséget és a szívproblémákat
 gyógyítja a székrekedést
 méregtelenít, méregteleníti a véráramlatot
 segíti a klimaxot kezelni
 energetizál

A búzafűlé adatai más ételekhez viszonyítva
A búzafűléről a legismertebb és leggyakrabban emlegetett vélemény, hogy 1 uncia préselt búzafűlé kb. 1 kilogramm zöldség tápértékével egyezik meg (aránya így 1:35), és még így is a belőle elérhető vitamin és ásványi anyag tartalma magasabb, mint pl. a brokkolié vagy a spenóté.
Egy másik gyakran emlegetett állítás, amit Schnabel készített el a ’40-es években kimondja, hogy „6,8 kg (15 font) búzafűlé az egyenlő 158,76 kg (350 font) tápanyagokban gazdag kerti zöldségekkel”, így az arány 1:23. Schnabel tanulmánya viszont nem köti ki az állagát, de tudjuk, hogy Ő szárított búzafűvet használt a felméréshez (a kutatásokhoz és a tápanyagvizsgálathoz).

B17-vitamin a rák ellen
A B17-vitamin egy olyan vegyület, melynek hatása a mai napig kérdések övezik. Orvosi körökben kételkednek az anyag gyógyhatásában, vannak, akik komolyabb eredményeket várnak még el, míg a természetgyógyászok egy része kiáll mellette.
Története két személy nevéhez fűződik. Ernst Theodor az 50-es évek elején a különböző népcsoportok étkezési szokásait vizsgálva fedezte fel a laetrilnek/amigdalinnak megnevezett vegyületet. Viszont az igazi áttörést Ann Wigmorenak sikerült elérnie a Hippokratész Egészségügyi Intézetében, ahol daganatos betegekkel fogyasztatta a B17-et tartalmazó búzafüvet, ahol látványos javulást, és eredményeket értek el.
A laetril nem más, mint egy különleges ciánvegyület, mely tartalmaz benzaldehidet, ciángyököt és egyéb cukortartalmú részeket. Ilyen tartalommal a búzafüven kívül csak a különböző csonthéjasok (mandula, sárga-, és őszibarack, cseresznye és szilva) magja rendelkezik.
Kutatások szerint a B17 azáltal fejti ki gyógyító hatását, hogy a szervezetbe bekerülve az egészséges sejtek számára tápanyagot szolgáltat. A sejtekben található rodonáz enzim segítségével lebontja -, még a daganatos sejtekben az említett enzim hiányában a ciánvegyület és a benzaldehid sejtpusztító hatását kifejtve roncsolja a rákos sejteket. A rodonáz enzim csak egy határértékig képesdetoxikálni a ciánvegyületet. A túlzott laetril fogyasztás toxikus hatásokat válthat ki a szervezetben, de a különböző B17-tartalmú ételek, és étrend-kiegészítők a cianid tartalom határértékének századrészét tartalmazzák.

A búzafűlé méregtelenítő és fogyasztó hatása
A búzafű immunrendszer erősítő hatása mellett nagyon sokan méregtelenítő tulajdonsága miatt is préselik és fogyasztják nap, mint nap. Egy kellőképpen összeállított étrend kiegészítve a búzafűlével, segíti rendezni anyagcseréjét, így megszabadítva a szervezetet a káros anyagoktól. A benne lévő enzimek, ásványi anyagok és vitaminok mind-mind elősegítik, hogy a sejtaktivitás megélénküljön, és a káros anyagokat a szervezet ne zsírként raktározza el, hanem eltávolítsa. Ennek hatásaként jelentkezik a fogyás, mint "mellékhatás". Azon fogyasztók, kik méregtelenítő kúrába kezdenek, a lerakódott salakanyagok felszabadulnak, és távoznak a testből. Az így felerősödő, és normalizálódó sejtaktivitás hatására az anyagcsere rendezettebb és rendszerezettebb lesz. Ennek következtében elképzelhető - tapasztalták már a fogyasztók -, hogy a zsírrétegből láthatóan vesztettek, így súlyukat normalizálják.

Klorofill
A hemoglobin a vörösvértesteink alkotóeleme. A vörösvérsejtjeink szállítják az életben maradáshoz nélkülözhetetlen oxigént minden egyes sejtünkhöz. Kutatások támasztják alá, hogy a vörösvértestek felépítése egy molekulában tér el a növényi klorofilltól, ez pedig a központi mag. Még a "növény vére" magnézium központú, addig a hemoglobin ásványi vaselemet tartalmaz. További elemzések eredményeként bizonyítottá vált, hogy a természetes klorofill bejuttatásával emelhető a vérben megtalálható hemoglobinok száma. Így, a magasabb vörösvérsejtszám a szervezetben jobb vérkeringést, tökéletesebb oxigénellátást, és a test gyors tisztulását eredményezi, de ennek köszönhetően már sikereket értek el vérzékeny betegek kezelésében is.
Forrás: wikipédia, egészséges ételek (könyv)

Több info a www.organicherb.eu-n található!

 

 

 

 

Értékelés leadásához regisztrálj vagy lépj be.

Értékelés: