A vörösbor egy újabb jó hatása: a rezveratrol a szemet is védi
Ossza meg ismerőseivel
A vörösbor egy újabb jó hatása: a rezveratrol a szemet is védi
Diétázunk.hu
A vörösbor egy újabb jó hatása: a rezveratrol a szemet is védi

A szőlő – és ezáltal a vörösbor – és más gyümölcsök egyik alkotóeleme képes megvédeni a szemben található ereket a korral járó károsodástól – fedezték fel amerikai kutatók. A rezveratrol néven ismert vegyület, amelynek már korábban is öregedésgátló, illetve rákellenes hatást tulajdonítottak, megakadályozza a hibás, illetve mutáns erek kialakulását – adták hírül a kutatók az American Journal of Pathology című szaklapban.

Ez a jelenség összefügg a rák, valamint szív- és olyan szembetegségek kialakulásával, mint például a sárgatest időskori degenerációja (age-related macular degeneration, AMD).

Az eredmények segíthetnek többet megtudni a rezveratrol működésének módjáról – nyilatkozta a kutatást vezető Rajendra Apte, a St. Louis-i Washingtoni Orvoskar kutatója a Daily Telegraph internetes kiadása szerint. A kutatás ugyanis jól mutatja, hogy a természetben előforduló rezveratrol közvetlenül gátolhatja az abnormális erek kialakulását a szemen belül és kívül – utat nyitva ezzel új kezelési eljárások előtt.

A rezveratrolt számos növény termeli, hogy segítségével védekezzen a bakteriális és gombás fertőzések ellen. Különösen nagy mennyiségben található a szőlőszem héjában – ezáltal a vörösborban is –, valamint csekélyebb mennyiségben például az áfonyában és földimogyoróban.

A vörösbornak a közelmúltban számos, egészségre jótékony hatását fedezték fel. Mérsékelt fogyasztása csökkenti az infarktus veszélyét, és összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések ritkább előfordulásával is.

Ez az úgynevezett francia paradoxon. A franciáknál ugyanis annak ellenére, hogy sok vajat, sajtot és más, telített zsírsavban gazdag élelmiszert fogyasztanak, aránylag csekély a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása. Ezt a jelenséget egyesek a vörösbor rendszeres fogyasztásának tulajdonítják.

Egy korábbi tanulmány, pedig az agy védelmében emlegeti

A sokak számára reményt keltő vizsgálat eredményeit a Journal of Experimental Neurology közölte.

A vörösborban egész sor bioaktív anyag található, amelyek közül az utóbbi években a resveratrol lett a legismertebb. Vizsgálatok igazolták, hogy ez a polifenol mind a rosszindulatú daganatok előfordulását, mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.

Sylvain Doré vezetésével a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem munkatársai egereken kísérleteztek. Az egészséges állatok egyetlen alkalommal, mérsékelt adagban kaptak resveratrolt, majd a vizsgálók két óra múlva az erek elzárásával agyi katasztrófát idéztek elő. Azt találták, hogy azok az egerek, amelyek korábban resveratrol kezelésben részesültek, sokkal kisebb mértékű agyi károsodást szenvedtek, mint a kezeletlen állatok.

A kutatók úgy vélik, hogy a resveratrol a hemoxigenáz nevű enzim szintjét növeli. Ez az enzim védi az idegsejteket a károsodástól. Amikor az agyi katasztrófa a vérellátás megszűnése miatt bekövetkezik, ennek az enzimnek a magasabb szintje mérsékli az idegsejtek sérülését. Az előzetes resveratrolkezelésben nem részesülő egerek agysejtjeit a hemoxigenáz enzim nem óvta az oxigénhiánytól, így azok elhaltak és ez az állatok pusztulásához vezetett. „Vizsgálatunk eredménye szerint, a resveratrol fokozza az agyszövet ellenállását a vérellátás zavara ellen” – mondta a munkacsoport vezetője.


Diétázunk.hu csapata

Vélemények (8)
Waller Csaba: Ez az oka akkor? Érzem az öregedés gátló hatást:) Almáról is van okosság? :) Alma fél egészség állítólag:)
Diétázunk.hu: :D mintha kívánságműsor lenne... igen az almáról is van okosság ;) :D
Waller Csaba: Foglalkoztatunk látod:))))
Diétázunk.hu: Látom, és igazán köszönöm :D :D ..... kezd közösségi oldal hangulat lenni!
Waller Csaba: Igen bár kell még 1-2 hét és ki fogja forrni magát, a jövő heti fejlesztéssel meg több látogatóval. Ma már 700-n voltak fent. Szerintem 1 hónap és 2-3 ezren lesznek. Jó pihenést! Csaba
Diétázunk.hu: :) Csak győzzétek majd! Amúgy pedig grat és így tovább! Még egyszer Neked is jó pihenést!! :D
Waller Csaba: Köszi, kezdek nehezen elszakadni:))))
Diétázunk.hu: :D miért is? :) sok az érdekes információ?

Értékelés leadásához regisztrálj vagy lépj be.

Értékelés: