Miért érdemes rendszeresen sportolni?
Ossza meg ismerőseivel
Miért érdemes rendszeresen sportolni?
Diétázunk.hu
Miért érdemes rendszeresen sportolni?

A tudósoknak sikerült rájönniük, hogy a testmozgás miért akadályozza meg a krónikus betegségek kialakulását. A legújabb eredmények szerint ugyanis a sportolók szervezetében jóval nagyobb számban találhatóak meg a metabolitnak nevezett molekulák, amelyek a zsírbontásért és az anyagcsere normális működéséért felelősek - ezen kívül nagy szerepük van a diabétesz és a szívbetegségek megelőzésében is.

Amerikai tudósok szerint érdemes napi szinten mozogni - megfigyelték ugyanis, hogy azoknak a vérében, akik aktívan sportolnak, jóval nagyobb mennyiségben termelődnek a zsírégető molekulák, azaz a metabolitok. A kísérleti alanyok közül a maraton futók szervezetében találták a legtöbb jótékony részecskét: egy verseny lefutása után ugyanis átlagosan 1128 százalékkal nőtt meg a vérükben egyes kulcsfontosságú metabolitok száma.

A Science Translational Medicine cikke tehát felveti: nem feltétlenül a testmozgás az, ami zsírt és cukrot éget - ez csak egy eszköz arra, hogy a test megtermelje azokat az anyagokat, amelyek lebontják a felhalmozódott kilókat.

 

A tudósok ugyanakkor egyelőre nem tudják, hogy a futásnak köszönhető-e a képesség, hogy több metabolitot termeljen a szervezet, vagy a fitt, edzett emberek teste alapvetően, genetikailag képes erre. Az eredményeknek köszönhetően azonban így is egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy rájöjjenek, miért tesz annyira jót az egészségnek a testmozgás.

Diétázunk.hu csapata

 

Vélemények (10)
Waller Csaba: Igen ezt én is érzem:) Mindig sportoltam és a futás endorfint is termel, ha jól tudom:)
Diétázunk.hu: Maga a sport endorfint termel így van ;) ... Köszönjük a kommentet! Diétázunk.hu csapata
Jurinovics Richárd: Arról nincs információtok, hogy mindegy-e endorfin szempontjából, hogy pl. futunk vagy súlyzózunk (szóval aerob vagy anaerob mozást végzünk)?
Diétázunk.hu: Sajnos az eddigi tudományos állás szerint (a rövid intenzitású edzéssel ellentétben mint pl. a sprintelés vagy súlyemelés) a hosszú távú folyamatos edzés, mint a futás, hosszú távú úszás, aerobik, biciklizés, vagy terep síelés járul hozzá leginkább az endorfinok megnövekedett termeléséhez és kibocsátásához. Ez egyfajta eufóriát eredményez, de legalábbis jobb kedvet, nyugodtabb idegrendszert.
Waller Csaba: Igaz ez, nekem akkor vannak a legjobb ötleteim mikor futok :) Ilyenkor mindenki mondja, biztos futottál:) A futás nagyon jó, mindenkinek ajánlani tudom, nem baj ha nem bírja és megáll, csak ne adja fel és egy idő után mindig futni akar a tüdő tisztul és kívánja. ui: ne kocogjon:)
Waller Csaba: még egy kérdés, a borozás egészséges?:)
Jurinovics Richárd: Aszongya hogy... "kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben gyógyszer!"
Diétázunk.hu: :) Ebben teljesen igazat tudunk adni... de azért Kedves Csabee73 a kedvedért kiteszünk 1 cikket a borról :)
Waller Csaba: Köszönöm!!! :) már nagyon várom! :))) addig is töltök:)
Diétázunk.hu: :) hehe.... már fel is töltve, 2 is ! :)

Értékelés leadásához regisztrálj vagy lépj be.

Értékelés: