Pontatlanok lehetnek a vércukormérők
Ossza meg ismerőseivel
Pontatlanok lehetnek a vércukormérők
Diétázunk.hu

Egy új vizsgálat szerint a hordozható vércukormérők által mutatott érték 16 százalékkal is eltérhetett a laboratóriumban meghatározott vércukorszinttől diabéteszes várandós nőknél. A pontatlanságnak ez a mértéke aggasztó, mondják a kutatók, mivel a vércukorszint viszonylag kis változásainak is komoly következményei lehetnek az anyára és a magzatra nézve.

 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nőknek fel kellene hagyniuk a glükózkoncentráció otthoni meghatározásával – inkább mindent meg kell tenniük, hogy a mért értékek minél pontosabbak legyenek – mondta dr. David Sachs, a National Institutes of Health (NIH) klinikai kémiai laboratóriumának vezetője.

A tanulmányba dr. Nimalie Perera, a sydney-i Royal Prince Alfred Hospital munkatársa 102 ausztrál nőt vont be, akiknek glükózkoncentrációját hordozható vércukormérővel és laboratóriumban is megmérték. Valamennyi nő cukorbeteg volt – legtöbbjüknek terhességi diabétesze volt –, és a vért a prenatális osztály valamelyik nővére vette le tőlük. Hatféle vércukorszintmérő pontosságát határozták meg.

A Diabetes Care című folyóiratban közölt eredmények szerint a Stat-Strip márkanevű készülék volt a legpontosabb – az ez által mért érték csak 6 százalékkal tért el a laboratóriumban meghatározott vércukorszinttől. A legrosszabbul az OptiumXceed teljesített, amelynek pontatlansága 16 százalékos volt. Magyarországon az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal 2008-ban arra figyelmeztette az OptiumXceed készüléket használó betegeket, hogy bizonyos fajta tesztcsíkok használata pontatlan eredményekhez vezethet, ám a készülékről nem írtak, így az jelenleg is kapható.

A vizsgált vércukormérők közül hármat – köztük az OptiumXceed-et is – az Abbott Diabetes Care gyárt. „Az Abbott valamennyi vércukorszintmérője megfelel a nemzetközi standardoknak. A cég egyik fő prioritása, hogy minden egészségügyi terméke pontos legyen, és tovább fogunk törekedni arra, hogy megfeleljünk a jövőbeli szabályozásoknak” – nyilatkozta Adrienne Turner, a cég egyik szóvivője.

Az USA-ban minden ilyen termék forgalomba hozatalát az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnak (FDA) kell engedélyeznie. Újabban – mint dr. Sachs elmondta – az FDA szigorításokat tervez, hogy csak a pontosabban mérő készülékeket lehessen megvásárolni. A jelenlegi USA-beli és ausztráliai szabványok ugyanis azt követelik meg, hogy a hordozható vércukorszintmérő által mutatott érték legfeljebb 20 százalékkal térjen el a laboratóriumban meghatározott glükózkoncentrációtól. A kutatók szerint azonban ez a szabályozás túlságosan laza, főként a diabéteszes terhes nők esetében.

A nem megfelelően kezelt cukorbetegség miatt a terhes nőkben növekedhet a vetélések száma, nehezebb lehet a szülés és túlsúlyos lehet az újszülött.

Dr. Sachs szerint lehet, hogy a jelenlegi vizsgálat alábecsülte a készülékekkel kapcsolatos problémákat, mivel a glükózszintet nővérek határozták meg, és nem maga a beteg, ahogyan ez a való életben történik. A vércukorszintmérő helyes használatát minden cukorbetegnek meg kell tanulnia, és ez időbe telik. Másrészt, a terhes nők esetleg akkor sem ismétlik meg a mérést, ha irreálisnak gondolják az eredményt, mivel egy tesztcsík fél dollárba kerül (a készülék ára mintegy 15 dollár). Ennek ellenére, dr. Sachs is az otthoni vércukormérőket tartja jelenleg a legjobb eszközöknek a diabétesz napról napra történő kontrollálására.

 

Forrás: Diétázunk.hu

Értékelés leadásához regisztrálj vagy lépj be.

Értékelés: