Felhasználók részére
ingyenes regisztráció!

Használja orvoskereső szolgáltatásunkat vagy kérdezzen regisztrált szakorvosainkról. Lépjen kapcsolatba ismerőseivel, ossza meg egészségügyi tapasztalatait, ajánlja kedvenc orvosait.
Tovább a regisztrációra »

Orvosok, weboldalak,
egészségügyi Intézmények:
INGYENES REGISZTRÁCIÓ!

Regisztráljon ingyenesen és töltse fel adatlapját, elérhetőségeit, hogy a páciensek a világhálón is megtalálják Önt! Hozza létre adatlapját 2 perc alatt, töltse fel publikációt, írásait, hogy még több érdeklődő eljusson Önhöz!
Ingyenes regisztráció »

Keresés
kapcsolódó szakterületek

Szívműtét után ízlelés-változás

2010. augusztus 03. | 0 hozzászólás |

Koszorúér-sebészeti beavatkozás után megváltozik az ízérzékelés. Ez befolyásolhatja az operáció utáni diétát és ezzel a beteg gyógyulását is, írja a Journal of the American Dietetic Association.

Szívműtét után ízlelés-változás

Mary Keith, aki egy kanadai kórházban dolgozik dietetikusként, fölfigyelt arra, hogy koszorúér-áthidaló műtét után a betegek egy része nem szívesen eszik meg bizonyos ételeket, melyeket korábban nagyon kedvelt és ez fordítva is így van. Ez a műtét a leggyakoribb szívsebészeti beavatkozás: az Egyesült Államokban évente félmillió ilyen operációt végeznek.

A műtét utáni időszakban megváltozik a citrom vagy a sült krumpli zamata, viszont az alapvető ízek, az édes, a sós, a savanyú és a keserű erősebbé válnak. Korábbi vizsgálatok jelezték, hogy az éhség fokozza az ízérzést, ezért a kutatók föltételezték, hogy a változásokban a műtét előtti és utáni koplalás is szerepet játszhat.

A kanadai munkacsoport 33 koszorúér-áthidaló operációra váró beteget vont be a tanulmányba. Ezek átlagos életkora 62 év volt. A kutatók megjegyzik azt is, hogy a csoport fele dohányzott.

Az önkéntes vizsgálati alanyoknál négy alkalommal végeztek ízvizsgálatot. Először a műtét előtt, majd a kórházból távozás után, illetve öt hét múlva és a műtét utáni negyedik hónap végén. Minden alkalommal kicsi edényekből, folyékony formában kapták az ízlelni valót.

Az operáció előtti ízérzéshez képest a betegek sokkal jobban megérezték az alapízeket a műtét után. A kutatók hangsúlyozzák, hogy kis vizsgálati csoporttal dolgoztak. Érdekes, hogy sok szívbeteg a műtét után nem kívánta folytatni a vizsgálatot - elképzelhető, hogy éppen azért, mert voltak, akiknek az operáció előtti, kedvelt ételek íze kellemetlenül megváltozott.

A vizsgálat eredményei azonban azt mutatták, hogy fontos kérdés került előtérbe, mely további kutatást igényel. Az eredmények felvetik a kérdést, a betegek a műtét után esetleg azért javulnak lassabban, mert nem táplálkoznak megfelelően, éppen a kritikus lábadozási időszakban. Figyelmeztetnek arra, hogy a sebészeti beavatkozások után adott, erősítőnek szánt ételek gyakran eleve édesek és ha ezek íze túlságosan édessé válik, a beteg azt nem szívesen eszi meg.

Forrás: dietazunk.hu

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be.