Felhasználók részére
ingyenes regisztráció!

Használja orvoskereső szolgáltatásunkat vagy kérdezzen regisztrált szakorvosainkról. Lépjen kapcsolatba ismerőseivel, ossza meg egészségügyi tapasztalatait, ajánlja kedvenc orvosait.
Tovább a regisztrációra »

Orvosok, weboldalak,
egészségügyi Intézmények:
INGYENES REGISZTRÁCIÓ!

Regisztráljon ingyenesen és töltse fel adatlapját, elérhetőségeit, hogy a páciensek a világhálón is megtalálják Önt! Hozza létre adatlapját 2 perc alatt, töltse fel publikációt, írásait, hogy még több érdeklődő eljusson Önhöz!
Ingyenes regisztráció »

Keresés
kapcsolódó szakterületek

Hajbeültetés alapjai

2011. január 28. | írta: Sikos Plasztikai Sebészet, Hajbeültetés Klinika | 0 hozzászólás |

Sikos Plasztikai Sebészet, Hajbeültetés Klinika

Hajbeültetés alapjai
A Sikos Hajbeültetés Klinika tájékoztatója
web: http://www.ahajbeultetes.hu
e-mail: info@sikos.hu

Mi az a follikuláris egység graft? Milyen jelentősége van a graftonkénti hajátültetésnek?

Sikeres hajbeültetés műtétnél kellő szakértelemmel a follikuláris egység (hajtüsző egység) graftokat teljes épségben ültetjük át, minőségi hajnövekedést biztosítva. A hajtüszők átvágása esetén nincs megfelelő hajnövekedés.

A hajas fejbőr nagyon közeli vizsgálatakor jól látható, hogy a hajszálak egymástól jól elkülönülő élettani egységeket képező kis kötegekben, hajszálcsoportokban azaz follikuláris (hajtüsző) egységekben nőnek. Egy -egy ilyen hajcsoport egység általában 1-2-3, ritkábban 4-5 hajszálat (hajhagymát) tartalmaz. A follikuláris egységek között lévő bőrben nincs hajszál. Graftnak nevezzük az adóhelyről kinyert, follikuláris egységeket (hajszálakat-hajhagymákat) tartalmazó kicsiny bőrszigeteket. (Graft: élő szövet, szövetdarab, amely átültetésre kerül, pl. bőrátültetés, csontátültetés stb.)
A hajbeültetés során tehát az 1-3 hajhagymát tartalmazó hajtüsző egységeket, mint graftokat ültetjük át.

A follikuláris egység graftokat FUT-csíkvétel esetén a fejbőrcsík nagy nagyítással történő feldolgozásakor, FUE egyenkénti kihúzásos technika esetén körkéssel történő közvetlen kivágással nyerjük ki a biztonsági adóhelyről. A Sikos Hajbeültetés Klinikán egyenkénti kihúzással vagy a fejbőrcsík feldolgozásával nyert graftok alkalmazásával, ultrafinom technikával végzett hajátültetés műtéteinkkel ugyanolyan jó hajnövekedést és sikeres műtéti eredményt tudunk biztosítani pacienseinknek.

Fontos: a follikuláris egység (hajtüsző egység) graftokat teljes épségben ültetjük át, átvágásuk esetén nincs megfelelő hajnövekedés

A follikuláris egységek önálló anatómiai-fiziológiai egységek, amelyeket teljes épségben kell átültetni, mert csak így lehet biztosítani az átültetett hajszálak teljes értékű növekedését! Ezt csak megfelelő felkészültséggel, gyakorlattal és technikával rendelkező műtéti team tudja biztosítani.
Ezért azok a módszerek, amelyek nem veszik figyelembe ezt a tényt, kockáztatják a műtét elérhető sikerességét. Más szóval lesz hajnövekedés, de mennyiségében és/vagy minőségében gyengébb mértékben, mint a teljes, ép egységekkel dolgozó FUT- FUE technikánál. Ez a veszély elsősorban a "szálankénti" vagy a "részleges hajszálak" átültetését propagáló módszerek esetében áll fent!
A jó hajnövekedéshez szükséges, hogy az átültetésre kerülő follikuláris egységek- hajtüszők ne sérüljenek meg a kivétel –feldolgozás során. A hajvétel- feldolgozás során az ún. transzszekció, azaz átmetszés miatt a sérült graftokból egyáltalán nem, vagy csak gyengébb hajnövekedés várható. A műtét során némi technikai veszteség elkerülhetetlen, de ha ez 5% alatti, az érdemben nem befolyásolja a műtét eredményét. Minőségi eredményt nyújtó klinikán, mint a Sikos Hajbeültetés Klinikán a transzszekciós arány 5 % alatti!

* A graftok akkor életképesek és biztosítanak jó hajnövekedést az átültetés után, ha a teljes és ép follikuláris egységet tartalmazzák, és az azt körülvevő „biztonsági” kötőszövetet. A szaknyelv ezeket „pufók” graftnak hívja a lecsupaszított, „sovány”, kevésbé életképes graftokkal szemben.
* A graftok igen érzékenyek kiszáradásra. Ezért a graftokat a kiemelés-elkészítés után speciálisan hűtött és nedves körülmények között kell tárolni.
* A haj kivétele és a beültetése között optimálisan 6-8 óra telhet el. Ha túl hosszú lenne a műtét (estig- éjjelig tartana 10-12 órán át) akkor az érzékeny graftok sokkal több időt lennének kénytelen a szervezeten kívül tölteni, amellyel jelentősen csökkenhet a túlélési esélyük. A paciensek számára is felesleges lenne a terhelés, nem beszélve a személyzet koncentráló képességének csökkenéséről. FUE műtétnél nagyobb hajmennyiség átültetéséhez a 2 napos műtét általában sokkal nagyobb biztonságot ad.
* A hagyományos csíkvételi (FUT) műtéteknél a fejbőrcsík mikroszkóppal, nagy nagyítással történő feldolgozása során kellő gyakorlattal, szem ellenőrzése mellett, nagy biztonsággal lehet a graftokat kinyerni. A FUE (egyenkénti kihúzásos) eljárásnál a follikuláris (hajtüsző) a fejbőr átvágásánál, az egységek kihúzásánál a bőr alatti szöveti részletek nem láthatóak, így a graftok épségének megőrzéséhez a sebész az „ujjaival lát”. Helyes végrehajtás csak nagy gyakorlattal biztosítható, de így a kétfajta hajbeültetés módszer teljesen egyenértékű hajnövekedést tud biztosítani!

A hajszálak egyes embereknél különböző vastagságúak, így átmérőjük igen eltérő, kb. 0.05 -0.1 mm között van. A hajszálat körülvevő szövetek (a fejbőrben lévő részek) képezik a szőrtüszőt (follikulus). Egy átlagos follikulus átmérője kb. 0.42 mm, két hajszálas follikuláris egység (két szőrtüszővel) átmérője kb. 0.8 -1 mm.
Ez azt jelenti, hogy pl. 0.5 mm átmérőjű körkéssel biztosan nem lehet épben eltávolítani a két hajszálas graftot. A gyakorlatban ezért mindig előzetesen mikrokamerával mérjük fel a paciensek adóhelyén a hajszálak vastagságát, az esetleges göndörség fokát, a follikulusok nagyságát, sűrűségét stb. Ennek alapján döntjük el a kihúzás megoszlását, illetve hogy milyen típusú, méretű körkéseket szükséges alkalmaznunk a műtét során. Így 0.75 mm -nél kisebb körkést nem alkalmazunk, de ha szükséges 0.9, vagy 1 mm átmérőjű körkést használunk (pl. vastag hajszálak esetében) Mivel fontos kérdés az adóhely gyógyulása (ritkulás, hegesedés mértéke) ezért tudjuk, hogy lényegében az 1 mm-es körkés sem hagy nagyobb heget, mint kisebb társai.
FUT vagy FUE módszer alkalmazása esetén a Sikos Klinikán egyforma, teljesen életképes minőségű graftokat tudunk kinyerni a megfelelő gyakorlattal és hozzáértéssel végzett precíz végrehajtás esetén. A hajszálak épek, bőven találunk a follikuláris egységek körül tápláló szöveteket és a hajnövekedéshez nélkülözhetetlen faggyúmirigyeket.

dr.Sikos Géza

plasztikai sebész, hajbeültetés specialista

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be.

hirdetésTovább a DoktorX-re »