Felhasználók részére
ingyenes regisztráció!

Használja orvoskereső szolgáltatásunkat vagy kérdezzen regisztrált szakorvosainkról. Lépjen kapcsolatba ismerőseivel, ossza meg egészségügyi tapasztalatait, ajánlja kedvenc orvosait.
Tovább a regisztrációra »

Orvosok, weboldalak,
egészségügyi Intézmények:
INGYENES REGISZTRÁCIÓ!

Regisztráljon ingyenesen és töltse fel adatlapját, elérhetőségeit, hogy a páciensek a világhálón is megtalálják Önt! Hozza létre adatlapját 2 perc alatt, töltse fel publikációt, írásait, hogy még több érdeklődő eljusson Önhöz!
Ingyenes regisztráció »

Keresés
kapcsolódó szakterületek

Mitől függ a vérünk minősége?

2012. augusztus 31. | írta: Dr. Kacsó Kornélia | 0 hozzászólás |

Dr. Kacsó Kornélia
(Hiteles)

A vérünk minősége a vékonybél jó működésétől függ/ Mitől függ a vérünk minősége?

A nyári hónapok központi szervei a szív és a vékonybél, ahogy erre korábbi cikkemben már utaltam. Ebben a írás-ban a vékonybél jelentőségével ismertetem meg Önt, kedves Olvasó.


A vékonybél egy kb. 7 méter hosszú vékony cső, melynek belső felszínét apró, ujjszerű képződmények borítják azért, hogy nagyobb legyen az emésztés céljait szolgáló felület. Emellett szűrőként is működnek megakadályozva a már kiválasztott méreganyagok visszaszívódását.


A vékonybél részt vesz a tápanyagok továbbításában, fel-dolgozásában, enzimeket bocsájt ki, melyek vegyülve a hasnyálmirigy és epehólyag által kibocsátott enzimekkel alkotó részekre bontják a táplálékokat. Fehérjékre, aminosavakra, a szénhidrátokat egyszerű cukrokra, a zsírok egyszerűbb elemekre bomlanak, így jobban fel tudnak szívódni a szervezetben. A lebontott részecskék a ide kapcsolódó érhálózaton át jutnak a májba és közben még jobban lebomlanak.
Ha a vékonybélben a méreganyagok túlzottan felhalmozódnak, az lecsökkenti az emésztési folyamatok gyorsaságát és hatékonyságát, gyengíti a tápanyagok felszívódását, vagyis a méreganyag felhalmozódás következtében a vékonybél nem képes ellátni a feladatát.
Ha a vékonybelünk tartósan nem képes ellátni a feladatát, különböző érzékenységek, panaszok alakulhatnak ki szervezetünkben.
Az egyik ilyen probléma a glutinnel (sikér) szembeni aller-gia. A glutin az a nyúlós, ragadós protein(fehérje), amely a gabonafélékben, pl. a búzában is megtalálható. Hatása miatt a bélbolyhok megsérülnek, súlyos felszívódási hiányosságok léphetnek fel. A legjellemzőbb tünetek: émelygés, bűzös széklet, has puffadás, általános fájdalom érzet, bőrkiütések, testsúly csökkenés.
Vérünk minősége- vagyis hogy mennyi tápanyagot tartal-maz- nagymértékben függ az étrendünktől is, de attól is, hogy a vékonybelünk milyen hatásfokkal működik. A tápanyagokból a vékonybél veszi fel többek közt a vasat is, mely fontos szerepet tölt be a sejtjeink oxigénellátásában.


Az egyensúlyvesztés tünetei fizikai síkon:
- hasi izompetyhüdtség
- alhasi, torok, nyak- vagy vállfájdalom
- duplatoka
- tályogok, kelések a szájban, a felsőajakon
- teniszkönyök,
- vállmerevedés,
- fejmozgatási nehézségek,
- hallás- problémák
- vizelési nehézségek,
- aranyér,
- visszér,
- kólika,
- vérszegénység


Az egyensúlyvesztés tünetei érzelmi síkon:
- szomorúság,
- mentális zavarodottság,
- örömtelenség,
- kritikus és cinikus szemléletmód
- naivitás,
- hiszékenység,
- a problémák túlspekulálása,
- sikervágy, de az elért siker semmibevétele,
- nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól.


A bélműködési zavarok gyakran fejfájást, migrént okoznak.
Hogyan őrizhetjük meg vékonybelünk egészségét?
Az étrendünknek meghatározó befolyása van vékonybelünk állapotára. A táplálék feldolgozása során sokfajta váladékot, enzimeket bocsát ki a táplálékösszetevők megfelelő lebontása érdekében. Ezek a váladékok túlnyomó részt a bélben keletkeznek és csak akkor zökkenőmentes a működésük, ha a táplálékunk természetes anyagokból áll és harmonikus. Ha a táplálékunkban sok a mesterséges, iparilag átdolgozott élelem, az értékes bélflóránk savasodásnak indul. A bélflóra zavarmentes fennmaradása érdekében a természetes „élő” joghurtban található Acidophilus baktériumokat tanácsos a táplálékkal a szervezetünkbe juttatni.
Ha a vékonybél túlterhelt, heti két- három alkalommal együnk főtt rizst és nagyon jól rájuk meg (falatonként 50x).
A keserű íz kapcsolódik a vékonybélhez, így a keserű endívia, a cikória is halmozható a vékonybél működésének serkentésére. A spárga kitűnő, különösen erős tisztító hatású.
A keletiek ősi tapasztalata szerint a negatív érzelmek úgy csapódnak le a vékonybélben, hogy annak egyik- másik része görcsösen összehúzódik. A harag a vékonybél jobb oldalát a máj fölötti részen húzza össze, a szorongás pedig a lép melletti részét balra fent. A türelmetlenség a vékonybél tetejét, a szomorúság a két szélét, a félelem pedig az alját húzza össze. Mindezek tudatában a hirtelen érzelmi teher fellépésekor tapasztalt hasfájást tudjuk majd helyesen értelmezni és kezelni.


Mivel nyár van, és mint már korábban utaltam rá, ez a vékonybél működésének aktív ideje, ez az időszak a legjobb arra,hogy gondoskodjunk szervezetünk vitamin, nyomelem és ásványháztartásának feltöltéséről a rengeteg zöldség és gyümölcs bevitelének segítségével. Itt az ideje, hogy gondoskodjon Ön is vérének jó minőségéről. Jó egészséget kívánok!

Szerző: Dr Kacsó Kornélia
 

Hasznos tanács,K
Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be.

hirdetésTovább a DoktorX-re »