Felhasználók részére
ingyenes regisztráció!

Használja orvoskereső szolgáltatásunkat vagy kérdezzen regisztrált szakorvosainkról. Lépjen kapcsolatba ismerőseivel, ossza meg egészségügyi tapasztalatait, ajánlja kedvenc orvosait.
Tovább a regisztrációra »

Orvosok, weboldalak,
egészségügyi Intézmények:
INGYENES REGISZTRÁCIÓ!

Regisztráljon ingyenesen és töltse fel adatlapját, elérhetőségeit, hogy a páciensek a világhálón is megtalálják Önt! Hozza létre adatlapját 2 perc alatt, töltse fel publikációt, írásait, hogy még több érdeklődő eljusson Önhöz!
Ingyenes regisztráció »

Keresés
kapcsolódó szakterületek

A szemhéjak elváltozásai és esztétikai műtétei.

2012. július 03. | írta: Dr. Jánky György | 0 hozzászólás |

Dr. Jánky György

A felső szemhéj korrekciós műtétei

Nem célom e rövid ismertetővel a szemhéjakon előforduló összes belgyógyászati és bőrgyógyászati betegség, tünet, bakteriális és vírusfertőzés, mechanikai, vagy termikus sérülés okozta hegesedés, vagy fejlődési rendellenesség felsorolása.
Ezek több kötetnyi szakirodalmat tennének ki.

Röviden és áttekinthetően a felső szemhéj műtétet igénylő elváltozásairól szeretném tájékoztatni az olvasót.

Jóindulatú bőrelváltozások.

- Ptosis, vagyis a felső szemhéj lógása, - ez a leggyakoribb
- Epicanthus, a belső szemzug előtt függőleges bőrredő van, mely az orrgyököt szélesebbé teszi. (mongol-redőnek is hívták)
- Xanthelasma – egy vagy több helyen sárgás cholesterin lerakódás. Lehet önálló tünet is, de legtöbbször a magas lipidszinthez társul
Anyajegyek, tűzfoltok
Cysták, fibromák, lipomák

Rosszindulatú bőrelváltozások közül a leggyakoribbak:

Basalioma
Melanoma

A felső szemhéj bőrének megereszkedése:

Az évek múlásával a bőr rugalmassága testünk minden részén jelentősen csökken. Ez először a felső szemhéjon válik észrevehetőbbé. A felső szemhéj bőre rálóg, támaszkodik a felső pillavázon. Ezt ptosisnak nevezzük. A jelentősen túltengő bőr nemcsak szépséghiba, mert a bőr néha annyira lecsünghet, hogy takarja a szemrést és így működési-látási zavart okoz.

Nem minden esetben csak a felső szemhéj túltengő bőre okozhat zavart, lehet, hogy a homlok bőre a szemöldökökkel együtt ereszkedik meg. Ez lehet természetes ok, pl. a bőr rugalmasságának csökkenése, de okozhatja sérülés miatti részleges, vagy teljes bénulás is. Ilyenkor homlok-, vagy halántékplasztikával a szemöldökíveket is emelni tudjuk.

Mindkét nemben szinte azonos az előfordulási gyakorisága, de a hölgyek veszik először észre. Egyre nehezebbé válik számukra a felső szemhéj sminkelése, az összefekvő bőrfelületen pislogás után vonalszerűen megáll, összegyűlik a smink.

Nyitott szemmel – fiatal korban - a felső szemhéj bőrredője és a pillaváz között legalább 2-3 milliméter kell legyen. Ez a távolság a kor előrehaladtával egyre csökken, míg a bőr eléri a pillasort. Ilyen esetben indokolt a felső szemhéjplasztikának nevezett beavatkozás.

Ambuláns műtét, egy kis érzéstelenítő injekció van a felső szemhéj bőre alá, ezután fájdalommentes a beavatkozás. Az injeckció előtt berajzoljuk azt a bőrmennyiséget, melyet csukott szem mellett megemelve ki fogunk metszeni.
Az egész beavatkozás kb. 20-30 perc, egy vékony áttetsző ragtapasz-csík kerül a varratvonalra. A szemet nem kötjük be. Kérni szoktam, hogy tegyenek fel egy napszemüveget, így szinte nem is látszik, hogy beavatkozás volt. Aznap pihenés, a terület hűtése javasolt a műtét után kapott pici jégzselékkel. A hűtés nemcsak az utóvérzést minimalizálja, de csökkenti az operáció okozta duzzanatot és fájdalmat is. A varrat egy nem felszívódó, tényleg hajszálvékony sebészeti fonal, melyet általában a műtét utáni 6-9 nap után távolítunk el. A varratszedés fájdalommentes.

A varratszedés után is még 10-14 napig duzzadtabb lehet a felső szemhéj, de egy-két hónap után már a hajszálvékony heg is alig látszik.

Fényképeket a műtéti beavatkozásokról, eredményekről a www.janky.hu oldalon talál.

Dr. Jánky György
plasztikai sebész főorvos

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be.

hirdetésTovább a DoktorX-re »