Felhasználók részére
ingyenes regisztráció!

Használja orvoskereső szolgáltatásunkat vagy kérdezzen regisztrált szakorvosainkról. Lépjen kapcsolatba ismerőseivel, ossza meg egészségügyi tapasztalatait, ajánlja kedvenc orvosait.
Tovább a regisztrációra »

Orvosok, weboldalak,
egészségügyi Intézmények:
INGYENES REGISZTRÁCIÓ!

Regisztráljon ingyenesen és töltse fel adatlapját, elérhetőségeit, hogy a páciensek a világhálón is megtalálják Önt! Hozza létre adatlapját 2 perc alatt, töltse fel publikációt, írásait, hogy még több érdeklődő eljusson Önhöz!
Ingyenes regisztráció »

Keresés
kapcsolódó szakterületek

Nyári ellenségünk, az Allergia!

2010. augusztus 01. | 0 hozzászólás |

Világszerte több millió ember szenved valamilyen allergiától. Rosszul reagáló immunrendszerünk veszélyesnek tekinti az egyébként ártalmatlan anyagok behatolását a szervezetbe. A védekezés során láncreakció indul el, melynek során, értágító hatású hisztamin szabadul fel, ami a szövetek "vizesedését" okozza, szélsőséges esetben életveszélyes helyzetet is eredményezhet.

Nyári ellenségünk, az Allergia!

No, de nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, csupán érdemes odafigyelnünk magunkra. Meg kell figyelnünk, hogy mely időszakokban milyen tünetek jelentkeznek rajtunk, s ez után, allergia vizsgálat elvégzésével szinte azonnal megbizonyosodhatunk arról, hogy mely anyagokra különösen érzékeny a szervezetünk. Egy biztos, nem szabad figyelmen kívül hagynunk az árulkodó jeleket, hiszen kezelés nélkül elhatalmasodhat a betegség.

Mik az allergia klasszikus tünetei?

Allergiavizsgálat
- Könnyező szemek, melyet folytonos viszketés és szemkörüli duzzanatok kísérnek,
- tüsszögés,
- lepedékes nyelv,
- viszkető bőr,
- kiütések,
- légszomj,
- hasmenés
- Orr, fül és szájpadlásviszketés
- Megesik, hogy az allergia egy sima megfázás tüneteit produkálja, ami együtt járhat hőemelkedéssel valamint rossz közérzettel.

Ezek közül bármelyik lehet az allergia tünete. Ilyen esetekben a nyálkahártyák begyulladnak, a bőr kipirosodik, megduzzad, hólyagok vagy kiütések jelennek meg rajta.

Milyen tényezők okozhatják a betegség kialakulását?

Nagy viták folynak arról, hogy miért emelkedik világszerte folyamatosan az allergiás betegek száma, miért beszélhetünk lassan civilizációs betegségről.

A szakértők meghatározó szerepet tulajdonítanak az alábbi körülményeknek:

Allergia, szénanátha
- városi életforma: zsúfoltság, rohanó élettempó, stressz
- lakáson kívüli levegőszennyezettség: ipari, motorizációs, mezőgazdasági (gyomnövények szelekciója, növényvédő szerek alkalmazása) ártalmak;
- lakáson belüli ártalmak: dohányfüst, ragasztó, festékanyagok, penészgomba, poratka
- táplálkozási szokások: anyatejes táplálás visszaszorulása, rostokban, vitaminokban szegény étrend, élelmiszeradalékok, állati zsiradékok
- lakáskörülmények: központi fűtés, légkondicionáló berendezések, hermetikusan záró nyílászárók, vasbeton szerkezetek, padlószőnyegek, tapéták elterjedése következtében a páratartalom növekedése.

Hogyan előzhetjük meg az allergia kialakulását?

- A legjobb megelőzés és terápia az érzékenységet kiváltó anyagok kerülése. Ez azonban nem mindig lehetséges.
- A táplálkozás legyen sokoldalú, természetes: gyümölcs, friss zöldség stb. Lehetőségeinkhez mérten kerüljük a finomított cukor, a tej és a sajtok fogyasztását.
Hasznos lehet az aloénedvkúra, vagy a feketeköményolaj-kúra
- Az allergiaszezon előtt érdemes tisztító, regeneráló kúrákat tartani, hogy szervezetünk ellenállása erősebb legyen.

Hogyan kezelhetjük a már meglévő betegséget?
Természetes módszerek / gyógyszeres kezelés?

Ha már kialakult a betegség, próbálkozhatunk természetes gyógymódokkal, vagy gyógyszeres kezeléssel egyaránt.
A természetes gyógymódok közül legtöbbet a böjtkúra, a kolon-hidroterápia,
a klíma, a biorezonancia, a sajátvér-terápia, az akupunktúra, a homeopátia segíthet.
A 3-5 hetes, szakmai irányítás mellett tartott gyógy böjtök stabilizálhatják az immunrendszert.
Az orvostudomány eszközei az allergiateszt elvégzésével kezdődnek, ez határozza meg a tünetek gyógyszeres kezelését. Enyhébb esetekben segíthet az allergiát kiváltó anyag nagy hígításban történő beadása, amivel az allergénhez lassan hozzászokik a szervezet.

Évszaktól függetlenül is, a legelterjedtebb allergia fajták:

Szénanátha

A legtöbb embert tavasszal-nyáron kínozza a szénanátha, amit füvek, fák, virágok, virágpora vált ki. Kezelését korán el kell kezdeni, különben fennáll további problémák kialakulásának a veszélye, így az érintett egyre többféle pollenre és élelmiszerre - zöldalma, dió, zeller, fűszerek - válhat érzékennyé, de idővel még allergiás asztma is felléphet. A tartós náthaszerű állapotért általában a házi poratka, az állatszőr, a penészgomba, ritkábban élelmiszer vagy a kemikália tehető felelőssé.

Élelmiszer-allergia

Az élelmiszer összetevők és adalékok által kiváltott allergia felismerése a sok lehetséges tünet miatt nehéz. Az étkezés alatt vagy után lepedékessé válhat a nyelv, viszkethet a fejbőr, a tenyér vagy a talp. Jelentkezhetnek kiütések, légszomj, hasmenés, émelygés, tüsszögés. Gyermekek esetében gyakran a tojásfehérje vagy a tehéntej a bűnös, a felnőttek inkább a lisztre, magokra, halra, szójára érzékenyek.

Kontaktallergia

Fémek - divatékszerek, ruhatartozékok -, tisztítószerek vagy kozmetikumok, sok esetben bőrpirosodást vagy akár ekcémát is okozhatnak. Ha a bőrünk a gyulladás miatt megvastagodik, az ekcéma meggyógyítása még nehezebbé válik. Száraz ekcéma esetén a búzakorpás langyos, egésztest-fürdők, a hideg-nedves borogatás ,de bedörzsölő szerként a feketekömény olajjal készült krémek segíthetnek.

Néhány praktika a megelőzés érdekében!

Gyakran mossunk hajat!
A pollenek megtapadnak a hajszálakon ezért a legcélravezetőbb, ha lefekvés előtt, minden este leöblítjük a hajunkat és átdörzsöljük fejbőrünket. Így reggel szinte biztos, hogy tiszta orral ébredhetünk.

Viseljünk természetes anyagokat!
A szintetikus ruhaneműk súrlódásakor elektromosság keletkezik, amely mágnesként vonzza az allergiát okozó polleneket.

Pihenjünk sokat!
A zárt lakásunkban teljes mozdulatlanságban fekve, kellemes zenét hallgatva szinte biztos, hogy képesek vagyunk ellazulni. Ez a kis pihenés nem csak a mindennapi stressztől szabadíthat meg, de a pollenek ellen is biztonságot nyújthat. A teljes mozdulatlanságban ugyanis a pollenek leülepednek, és máris jobban érezhetjük magunkat.

Szegény parlagfű!! AZ IMMUNGYENGE EMBEREK AZ ALLERGIÁSOK!! Sajnos az egyetemen a gyógyszergyárak mérgeinek propagálását helyezik előtérbe!!! MÉG jutalmazzák IS A GYÁRAK minél több fogyjon!!!
Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be.

hirdetésTovább a DoktorX-re »